Mi a különbség a ceremóniamester és a vőfély között?

Ki a csuda az a ceremóniamester? Ja, hogy ő nem ugyanaz mint, a vőfély? Azt, hogy mi a különbség a kettő között, nem kell tovább találgatnod. Street Gábor Huba ceremóniamesterrel beszélgettünk (az interjút ITT és ITT olvashatod), aki röviden és érthetően világította meg számunkra mit csinál a vőfély, s mitől ceremóniamester valaki. 

Megfigyeltem, hogy sok embernek nehéz megkülönböztetni a ceremóniamestert a vőfélytől. El tudod mondani az olvasóinknak röviden, hogy mi a kettő között a különbség?

A vőfély az egy népi eredetű mesterség, a régi paraszti világból származik, ahol őrizték a népi hagyományokat. Apáról-fiúra szállt a mesterség. A vőfély volt, aki az esküvőn a menetrendet tartotta, versekben, rigmusokban beszélt és annak idején nagy szerepe volt még a szexuális felvilágosításban is. Ezért voltak a nászéjszakára, házas életre utaló játékok, a nemek közötti játékok a lakodalomban, mert ez egyfajta rávezetés volt, hiszen sok esetben a családok szervezték a házasságot és a pár talán még nem is találkozott egymással, nem volt még testi kapcsolatuk.

A vőfély eleve népi ruhában jelenik meg, hagyományőrző a viselete, megjelenése, a megszólalása és mondhatni, hogy a módszertana is. Régen a falvakban ő volt egyben a műsorvezető és játékmester, olyan játékokat hozott, amik kilendítették az embereket a hétköznapi valóságból. Egy kicsit színház és mozi is volt a lakodalom egyszerre, ezért vittek el minden gyereket (hol hagyták volna őket?), ott volt a egész falu, így ezek a hagyományok mélyen beleivódtak mindenkibe.

A mostani vőfélyek ezeket a népi hagyományokat hozzák vissza az esküvőkbe?

Nem kell visszahozni, ezek a hagyományok megmaradtak. Sebő Ferenctől hallottam: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” A hagyományok mellett az okos és ötletes vőfélyek újítanak, felpezsdítik a hangulatot mai típusú játékokkal és megértik azt is, hogy a mai korban már nincs szükség felvilágosító játékokra.

Mindehhez képest a ceremóniamester visszafogottabb?

Lényegesen kevesebbet beszél, mint a vőfély. Nem feladata hosszas, végeláthatatlan  szövegekkel szórakoztatni a násznépet. A pikáns játékok helyett inkább megvédi a menyasszony és a vőlegény becsületét, nem sodorja kellemetlen, obszcén szituációkba.

Tevékenységét nem a szólózás, hanem a mindent-a-párért-csapatmunka jellemzi. Olyan, mint egy karmester, legfontosabb feladata a központosított tudás, ő tudja a menetrendet, koordinálja az eseményeket, a szolgáltatókat, de nem nyomja el őket. A szolgáltatók pedig várják is a segítségét, az információt, hogy mikor, mi a következő lépés, ahhoz, hogy a lehető legjobban tudjanak felkészülni rá (pl. objektívcsere, állvány, tortadísz stb.).

Kézben és fejben tartja a dolgokat, ezáltal a párra is megnyugtatóan hat. Sok menyasszony érzi úgy, hogy mindent neki kell felügyelnie, de nem szabad, erre ott a ceremóniamester.

Valóban úgy nehéz lazítani.

Nem tud lagzítani : )

Mennyire felelős a ceremóniamester a hangulatért? Mennyire az ő feladata erre is figyelni?

Nincs két egyforma esküvő és nincs két egyforma násznép sem. A ceremóniamester feladata felépíteni az esküvőt: alapoktól a csúcspontig. Meg kell teremteni a hangulatokat, a megfelelő időben helyzetbe kell hozni a szereplőket (legyen az vendég, szolgáltató vagy a pár maga), hogy a lényeges pillanatok megtörténhessenek, és a résztvevők mind lélekben mind fizikailag mind fejben jelen tudjanak lenni.

Mindez azért elengedhetetlen, hogy közösen megélhessék a fontos pillanatokat, abban a minőségben, ahogy elvárják, hogy később képesek legyenek rá emlékezni. Az életre szóló pillanatokért és a mindenkit megérintő élményekért dolgozunk. Azonban más helyett, 50-200 ember helyett bulizni és ünnepelni nem tudunk. A ceremóniamester a katalizátor, aki sokat tud ebben segíteni.

Mennyire fontos a rugalmasság? Mindenáron tartani a menetrendet, vagy elrugaszkodni tőle, ha szükséges?

Nagyon fontos, hogy a nagy pillanatokat hagyni kell természetes útján lecsengeni, ezeket nem szabad siettetni, elrontani semmilyen közbevágott programmal, és ezért kell a ceremóniamesternek jelen lenni és együtt lélegezni a vendégekkel, hogy megérezze, mikor minek van helye.

Teret kell adni a párnak és a vendégeknek, hogy megéljék ezeket a fontos pillanatokat. A hivatalos szertartások és a vacsora kezdések időpontjai szent időpontok, a többinél rugalmasan kezeljük a megjelenő ad hoc igényekhez és hangulathoz igazítva.

Tehát a ceremóniamester legfontosabb tulajdonsága, hogy kellőképpen rugalmas?

Úgy gondolom, nem ez az egyetlen. Fontos még a figyelem és az empátia, a nyugalom, a határozottság és egy cseppnyi lélekjelenlét. A többi pedig pszichológia. Látszólag csak egy mikrofonnal grasszálunk, a munka mégis sokkal összetettebb, és rátermettséget, lelkesedést, tapasztalatok útján szerzett tanulást/okulást és megújulást igényel.

Végül, mit csinálnak a ceremóniamesterek télen?

Én például tanulok: konferenciákra járok, marketinges rendezvényekre, üzletet fejlesztek, illetve meglepetésdalokat írok ajándékba a www.daloseskuvo.hu oldalon (bár ezeket mind egész évben is folytatom). Előfordul az is, hogy céges rendezvényeket, konferenciákat vezetek, vagy éppen tematikus születésnapokat bonyolítok le.

Ti ceremóniamestert vagy vőfélyt szeretnétek az esküvőtökön?
Németh Zsófia
Németh Zsófia

ALAPÍTÓ, SZERKESZTŐ

PSZICHOLÓGUS, KÖNYVMÁNIÁS, CSOKIEVŐ SZÖVEGBUBUS