Menyasszonyi ruha kisokos – milyen esküvői ruhát válasszak?

Nincs olyan lány a világon, aki ne álmodott volna már legalább egyszer arról, milyen lesz majd az esküvői ruhája. Talán a gyermekkori hercegnős mesékből lehetne ezt levezetni, ahol minden hercegnő csodálatos, terebélyes szoknyás ruhákban pompázott. Azt hiszem, amikor a kislányok ráébrednek arra, hogy belőlük hercegnő bizony már nem lesz, akkor elkezdik tervezni az esküvőjüket.

Valljuk be, talán kissé túlaggódja mindenki ezt a jeles napot, de főleg az arák hajlamosak a fokozott esküvői stresszelésre, amiatt, hogy minden tökéletes legyen. Vajon létezik-e a tökéletes esküvői ruha és képesek vagyunk-e rátalálni? Úgy gondolom igen, amennyiben hajlandóak vagyunk feladni eddigi elképzeléseinket és képesek vagyunk elvonatkoztatni álmaink ruhájától, hogy az alakunknak, korunknak, stílusunknak megfelelőt, azaz számunkra tökéleteset találjunk.

A cél az, hogy a menyasszony a lehető legjobban nézzen ki, ezért fontos hogy a ruha szabása, anyaga, fazonja kiemelje az alakját.

Az „A” vonalú vagyis „Hercegnős” ruhák

Az egyik legnépszerűbb menyasszonyi ruha. Ez a ruhaszabás A vonalat formál, szorosan követi a felsőtestet, majd a derék illetve csípővonaltól bővül. Ezeket a ruhákat legtöbb esetben könnyű viselni, mivel nem túl nehezek. Az „A” vonalú ruhák minden testalkaton jól mutatnak, főleg akkor ajánlott a viseletük ha karcsúsítani szeretnénk az alakunkon.

Báli ruha fazon (Ball gown)

Ez az úgynevezett mesebeli ruha, melynek szűk felsőrésze és nagyon karcsúra befőzött derékrésze van. Jellemzően vastagabb anyagokból áll, hogy meglegyen az a jellegzetes terjedelmes, grandiózus összkép, mellyel elérhető a légies hatás, amikor a menyasszony az oltár elé lépked. Legfőbb pozitívuma hogy soha nem megy ki a divatból, egy igazi klasszikus darab. A szoknyarésze nagyon terjedelmes, sokszor több rétegű, és nem a legkényelmesebb menyasszonyi ruhák közé tartozik, azonban a ruha jellegzetességeiből adódóan látványos, lenyűgöző bevonulást biztosít a menyasszony számára. Ez a szabásvonal alacsony menyasszonyoknak nem ajánlott, leginkább a homokóra  alkatú, illetve a vékony, rövid derekú menyasszonyokon mutat jól, de körte alkatú menyasszonyoknak is ajánlott, hiszen szépen fedi a nagyobb feneket és a combokat.

Mi a különbség az „A” vonalú illetve a „báli” fazonú (ball gown) ruhák között?

A „báli” fazonú (ball gown) ruháknál az anyag már a derékrésznél kiszélesedik, és nem fekszik fel olyan fokozatosan, mint az „A” vonalú ruháknál, hanem a derék vonalánál hirtelen bővül.

A Trombita és Sellő típusú ruhák

A különbség közöttük a szoknyarész bővülésének helyén keresendő, ugyanis a trombita ruhák esetében a comb középső részétől szélesedik ki, míg a sellő ruháknál a ruha csak a térdtől bővül és felette teljesen a test vonalát követi.  Mindkét szabás szintén roppant népszerű, hiszen nagyon nőies és szexi hatást kelt. A csípő és a has kimagaslóan hangsúlyos, ezért a teltebb hölgyeknek nem ajánlott, illetve az alma és körte testalkatúaknak sem, mert a ruha pont a gyengeségeiket emelné ki. A trombita fazon inkább az alacsonyabb, homokóra vagy banán alkatú hölgyeknek áll jól, míg a sellő a karcsú, nyúlánk homokóra alakon mutat a legjobban.

Egyenes szabás

Az egyenes szabás a modern menyasszonyok kedvence: modern, letisztult hatást kelt. A test vonalát végig követi, de nem teljesen szűk, mint a sellő fazon, hanem engedi az alakodat érvényesülni. A ruha egyszerűségét legtöbbször izgalmas hátkivágásokkal, csipke betoldásokkal, jellegzetes dekoltázsrésszel, vagy hátul kisebb uszályokkal ellensúlyozzák. A hosszú egyenes vonalakból álló ruha nyújtja a testet, ezért nagyon ajánlott az alacsonyabb, illetve a banán alkatú menyasszonyoknak.

Empire stílusú ruhák

Habár folyton újabb és újabb szabású esküvői ruhák hódítanak, vannak örök klasszikus darabok, ilyen pl. az empír stílusú ruha is. A szabás elterjesztője: Joséphine de Beauharnais, Napóleon első császárnéja volt. Innen kapta a nevét is később ez a stílus (empire – császárság).  A derék egyáltalán nem hangsúlyos, és a mell alatti rakásokból bővül kicsit a ruha, de csak lazán nem pedig A vonalban. Nagyon szép, nyújtja az alakot, ezért az alacsonyabb, vagy rövidebb derekú menyasszonyok bátran keressék ezt a szabást. Az empire típusú ruha tökéletes választás a kismama menyasszonyoknak is, azonban a teltebb hölgyek esetében kerülendő, hiszen kismamát farag belőlük.

Ezek tehát a legnépszerűbb esküvői ruhaszabások napjainkban, és bár mindegyiknél megjegyeztem mely alkatra javasolt a viselete, ez ne tántorítson el senkit attól, hogy olyan ruhát és szabásvonalat válasszon magának amilyenre csak vágyik, mert amiben tökéletesnek érezzük magunkat az rajtunk is tökéletessé válik.

Ti milyen ruhát fogtok viselni / viseltetek a nagy napon?
Klaudia Demeter
Klaudia Demeter

ALAPÍTÓ, SZERKESZTŐ

DIVATŐRÜLT, CIPŐMÁNIÁS ESKÜVŐI FOTÓS, A FOGADOM ALAPÍTÓJA.