Lakodalom helyszínek – Hol tarthatom az esküvőmet?

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a helyszín az esküvő legmeghatározóbb része – ha a menyasszonyt és a vőlegényt nem számítjuk. A legtöbb helyszín már a belépéskor sajátos hangulatot áraszt magából, ami megragadja az ember képzeletét és rögtön vizualizálja, hogy milyen stílusú esküvőt lehetne ott megrendezni.

Egyfelől vannak olyan helyszínek, amelyek rendkívül sokoldalúak, így számtalan különféle igényt képesek kielégíteni, mert merőben eltérő stílusú esküvők megtartására egyaránt alkalmasak. Másfelől néhány terep karizmája pont abban rejlik, hogy hangulatából adódóan egyértelmű, hogy milyen stílusú esküvő passzol hozzá, és melyik, amelyik nem. Értelemszerűen egy kastélyban nem fogunk tenger/tóparti hangulatú bohém esküvőt tartani és a tengerparton sem fogunk klasszikus esküvőt rendezni.

Kastély

Az angolszász területeken szinte minden kilométerkőre jut egy kastély, így nem nagy kunszt ilyen helyen menyegzőt rendezni, és az ő példájukon felbuzdulva Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kastélyban (vagy középutas megoldásként kastélyszállóban) megtartott esküvő. Az ilyen esküvőkről sok esetben a klasszikus, elegáns, királyi, luxus, pompa jelzők jutnak az eszünkbe, ahol nem fukarkodnak a látványos, mégis letisztultan elegáns, de olykor mégis kicsit extravagáns elemekkel.

Ha kicsit körbekémlelünk, akkor rájöhetünk, hogy nem csupán a Versailles vagy a Disneyland féle hercegnői kastélyok léteznek, hanem akadnak rusztikusabb, régiesebb már-már erőd kinézetű kastélyok, illetve vadászkastélyok is. Magyarországon kevés kastély maradt fenn, ezek közül is némelyik igen csak rossz állapotban van, ezért még mindig ritkaságszámba megy a kastélyokban tartott esküvő, és bizony az áruk is a felsőbb kategóriába esik.

Hotel/Szálló

Akik az események nyugodt folyását szeretik, a kényelmes készülődést, és minimalizálni szeretnék a rohangálást, nekik ideális választás lehet egy hotel vagy szálloda. Ezek az intézmények külön csomagokat alakítottak ki a házasulandók számára, melyek magukban foglalják a teljes esküvő lebonyolítását, és fontos szempont, hogy sokszor még a catering (az étel-ital biztosítása) és az esküvőszervező is a csomag részét képezi. Mi lehet szuperebb annál, mint hogy az esküvő után nem kell felkerekedni, hajnalban hazautazni, hanem csak kényelmesen felsétálhatunk a szobánkba és lepihenhetünk? Mindenképpen ajánlott ezt az opciót választani, ha sok távol élő rokont, vendéget vártok az esküvőre.

Étterem

Magyarországon minden kétséget kizáróan még mindig az étterem a legnépszerűbb lakodalmi helyszín. Az egyes éttermek között nagyon nagyok a különbségek, ezért nehéz róluk kategorikusan beszélni. Az étterem kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy mekkora vendégsereg gyűlik össze, mert bár egy 50 fős lakodalom lebonyolítására a legtöbb étterem szívesen vállalkozik, egy 200 fős násznépet már nem biztos, hogy el tudnak vállalni.

Választásotokban érdemes támaszkodni az olyan barátok, ismerősök véleményére is, akiknek a közelmúltban volt az esküvőjük, mert így frissebbek az emlékek és a tapasztalatok, hitelesebben be tudnak számolni az esetlegesen felmerülő problémákról is (pl. hideg leves, barátságtalan kiszolgáló személyzet, lassú kiszolgálás, szűkös elhelyezés, elégtelen hűtés-fűtés stb.). Tarthattok akár egy próbát is, ebédeljetek ott egyszer  a párotokkal, így felmérhetitek a kiszolgálás, illetve az ételek minőségét is.

Rendezvényházak

Hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a rendezvényházak. Varázsuk abban rejlik, hogy arculatuk nagyon könnyen alakítható, a megfelelő dekorációval olyan atmoszférát teremthettek, amilyet csak szeretnétek. Főleg nagyobb vendégsereg esetén ajánlatos ezt az opciót választani, mivel ezeknek a helyszíneknek bérleti díjuk van. Az összeg persze függ az adott rendezvényház méretéről, attól, hogy mennyire modern, és persze, hogy milyen szintű rendelkezésre állást biztosít.

Sátor

A sátras esküvőkről jó eséllyel mindenkinek a következő kép ötlik az eszébe: nagyszabású vidéki lakodalom katonai sátorban, bosszantó szúnyogok, hideg éjszaka, vagy elképesztő forróság, bográcsos ételek, púpozott tálca kirántott hús, no és persze az elmaradhatatlan sörpadok. Anno ez számított a legolcsóbb megoldásnak, ám időközben változtak az igények és mára már egyáltalán nem költséghatékony ez az elrendezés.

Napjainkban a sátornak szintén a legkülönfélébb arculatokat lehet adni, legalább olyan szinten kidekorálható, luxus jegyekkel ellátható, mint egy jobb étterem vagy rendezvényház. Amennyiben a sátoros esküvő mellett döntötök, fontos tudnotok, hogy a költségvetésbe a bérleti díj mellett a következő tételeket is bele kell kalkulálni: dekoráció, székek, székszoknya, hűtés-fűtés, világítás, catering, padló- illetve táncparkett, asztalok és minden egyéb járulékos elem.

Ti milyen helyszínen tartanátok legszívesebben az esküvőtöket? Írjátok meg nekünk kommentben!

Klaudia Demeter
Klaudia Demeter

ALAPÍTÓ, SZERKESZTŐ

DIVATŐRÜLT, CIPŐMÁNIÁS ESKÜVŐI FOTÓS, A FOGADOM ALAPÍTÓJA.