Legfurcsább esküvői szokások a világon

Ha az esküvői szokásokra gondolunk, úgy hisszük nagy meglepetés már nem érhet bennünket. Ott vannak a kötelező elemek: a csokordobás, a menyasszonytánc, a torta felvágása, na és persze mi magyarok a húsleves és a rántott hús kombinációját sem hagyhatjuk ki, este pedig egy jól időzített menyasszonyrablás fokozza az izgalmakat. Itthon, az esküvői szokásaink nagy része egy-két kivétellel könnyedén besorolhatók a tipikus nyugati szokások közé, de vannak a világnak olyan részei, ahol mai szemmel a furcsábbnál is furcsább hagyományokkal találkozhatunk. Ezek közül szemezgetünk most.
  1. Kína és a sírás művészete


Kínában a Tujia kisebbséghez tartozók nagyon komolyan megkönnyezik ezt az eseményt. A menyasszonynak egy hónappal az esküvője előtt minden nap legalább egy órát sírnia kell. 10 nappal később csatlakozik hozzá az édesanyja, majd újabb 10 nap után a nagymama is. Mondanunk sem kell, hogy az esküvő napján pedig mindenkinek sírnia kell.

  1. Írország és a gonosz tündérek

Írország tündérekhez és koboldokhoz fűződő viszonyát nem sok embernek kell bemutatni, így nem meglepő hogy ezek a lények az ír esküvőkön is nagy szerepet játszanak.
A hiedelmek szerint gonosz tündérek leselkednek a menyasszonyra, hiszen mi mást is szeretnének jobban, mint a szép dolgokat, egy esküvőn pedig ki lehetne szebb, mint a menyasszony? A tündérek azonban bármilyen furcsa is, csak akkor tudják elkapni az arát, ha a lába elemelkedik a talajtól, ezért az ifjú párnak úgy kell táncolnia, hogy a talpuk folyton a földön maradjon.

Fotó: Szeiler Gábor
  1. Korea és a barátok

Koreában a ceremóniát követően a barátok igazán egyedi módon készítik fel a vőlegényt a nászéjszakára. Leveszik a vőlegény zokniját, a bokájánál megfogják a lábait, és nádpálcával vagy szárított brekegőhallal kezdik ütni a vőlegény talpát. Vélhetően, ettől majd erőre kap a vőlegény és sikeres lesz a nászéjszaka. Ugyan ki kívánhatna ennél jobb barátokat?

  1. India és az átok

Indiában, ha nőként a Manglik jegyében születtél, jobb ha felkészülsz rá, hogy csak akkor mehetsz hozzá a szíved választottjához, ha előtte egy banánfa, esetleg egy ezüst Visnu  szobor felesége voltál.  Bizarrul hangzik, de mindez egy átok miatt van, ami a Manglik jegyében születettek első férjének a halálát okozza. Annak érdekében, hogy az emberférj ne haljon meg, az ara egy különleges ceremónián vesz részt az esküvő előtt: ez az úgynevezett  kumbh vivah, mely során az ara hozzámegy egy tárgyhoz, majd rögtön ezután megsemmisítik a tárgyat. Így elszáll az átok és mindenki boldog.

  1. Fiji és a rambó férfiak

Igazán felkötheti a gatyáját az a vőlegény, aki Fidzsin élő arát szemelt ki magának. A helyi szokások szerint ugyanis a vőlegénynek nem elég megkérnie a leányzó kezét az édesapjától, de egy bálnafogat is meg kell szereznie, ezzel bizonyítva a férfiasságát. Hát mi ez kérem, ha nem szerelem?!

Neked melyik furcsa szokás tetszett a legjobban? Írd meg nekünk kommentben!

 

Klaudia Demeter
Klaudia Demeter

ALAPÍTÓ, SZERKESZTŐ

DIVATŐRÜLT, CIPŐMÁNIÁS ESKÜVŐI FOTÓS, A FOGADOM ALAPÍTÓJA.