Hogyan válassz esküvői tortát? – Esküvői tudnivalók

Ahogy változik a világ körülöttünk, úgy jönnek és mennek a különféle esküvői trendek is. A legjobb példa erre: hogy nemrég még a habos babos volt a menő, most pedig a letisztult, egyszerű vonalakat tartjuk modernnek. Sok minden átalakult az esküvői trendek között, azonban egy dolog örök: az pedig az esküvői torta. Habár eme ínycsiklandozó finomságot többféle édeséggel is lehet helyettesíteni, mégis alig van olyan esküvő, ahol nem találkozunk vele. Azonban, milyen szempontokat kell figyelemben tartanunk, hogy a számunkra legjobb esküvői tortát válasszuk?

                1. Kérjetek tanácsot!

A legkézenfekvőbb az, ha körbe kérdezitek a már házas ismerőseiteket. Tapasztalatuk révén, sok olyan tippet adhatnak, mellyel megkönnyítik számotokra a választást. Az egyik legnehezebb dolog az esküvőszervezés kapcsán, eldönteni melyik szakembert válasszátok. Nincs ez másképp a torta esetében sem, barátaitok azonban már bevált szolgáltatót ajánlhatnak nektek vagy elmondják azt is kit ne válasszatok semmiképpen.

                2. Határozzátok meg a tortára szánt összeget!

Az egyik legalapvetőbb kérdés, az hogy mennyit szántok az esküvői tortára, és azzal hogy meghatároztok egy összeget, bizonyos keretek közé szorítjátok, így nehezebb lesz túlköltekezni. Természetesen ehhez fontos, hogy tisztában legyetek a reális árakkal, így a legjobb, ha felcsapjátok a google-t és körbenéztek az interneten mielőtt a büdzséről döntenétek. Egy átlagos esküvői torta ugyanis, sokkal drágább, mint egy ugyanennyi szeletes sima születésnapi torta.

                3. Válasszatok stílust!

Bizony már mindennek van stílusa! Az esküvői tortának miért ne lenne? Az esküvői tortátok stílusát nagyban befolyásolja esküvőtök helyszínének stílusa. Nyilvánvaló hogy egy kastélyban tartott esküvőben elég érdekesen mutat akár egy naked vagy egy bohókás szuperhősös torta.

                4. Állítsatok össze moodboardot az esküvőtök stílusáról!

Ebben a legnagyobb segítség a Pinterest, ami egy online személyre szabott képgyűjtemény, ahol különféle mappákat csinálhattok magatoknak mindenféle témával kapcsolatban, és ide gyűjthetitek az interneten talált képeket, linkeket.

Készítsetek egy mappát az esküvőtökről és pakoljátok tele ezt képekkel, jelenítsétek meg benne a színeket, a mintákat, melyek az esküvőtöket jellemezni fogják. Ez a moodboard hatalmas segítség lesz majd annak a szakembernek, aki a tortátokat elkészíti, hiszen ezekből a képekből könnyen átlátja mire vágytok valójában!

                5. Mindig kóstoljátok meg az ízeket!

Nem túlzás azt állítani, hogy a mai világ nagyrészt a külsőségekről szól. Biztos kóstoltatok már ti is olyan ételt, ami csodálatosan nézett ki, de az íze korántsem volt ilyen fantasztikus. Azonban a torta alapvető funkciója, édesség lévén az, hogy finom legyen, ezért használjátok ki a szakemberek által nyújtott ingyenes kóstolási lehetőségeket.

                6. Találkozzatok személyesen a cukrásszal/tortakészítővel!

Amennyiben van rá lehetőségetek, üljetek le személyesen a tortátokat készítő cukrásszal. Ekkor megmutathatjátok neki az elkészített moodboardot és az ötleteiteket. Azáltal, hogy közvetlenül a tortakészítővel beszélitek meg a részleteket, sokkal személyesebbé, egyedibbé varázsolható a tortátok, hiszen ott felmerülő ötleteiteket is együtt átbeszélhetitek.

                7. Foglaljátok írásba a részleteket!

Legyen az egy gyors rajz a tortáról, vagy csak leírás, de próbáljatok minél több részletet írásba foglalni, lehetőleg szerződés formájában. Tüntessétek fel az esküvőtök helyét, idejét, stílusát, torta ízeit, egyéb általatok fontosnak tartott dekorációt. Ne felejtsük el, hogy egy tortát nem 1-2 nappal, hanem 3-9 hónappal az esküvő előtt foglaltok le, így minél több részletet írtok le róla, annál biztosabb hogy tortátok pont olyan lesz mint amire vágytok!

                8. Gondoljatok magatokra is!

Habár mindenhol úgy reklámozzák az esküvőtök napját, hogy ez majd csak rólatok szól, túl sok olyan dolog van amiben kompromisszumot kell kötni. Figyelembe kell venni, a vendégek igényeit, és természetesen a torta esetében az ízlését is. Mindig lesz 1-2 olyan személy, aki nem szereti az általatok választott ízt/ízeket, de ez ne tántorítson el titeket attól, hogy olyat válasszatok ami nektek a legjobban tetszett! Csak azért ne legyen csokitorta az egész, mert azt mindenki szereti.

 

Te tudod már milyen lesz az esküvői tortád? Írd meg nekünk kommentben!

 

Klaudia Demeter
Klaudia Demeter

ALAPÍTÓ, SZERKESZTŐ

DIVATŐRÜLT, CIPŐMÁNIÁS ESKÜVŐI FOTÓS, A FOGADOM ALAPÍTÓJA.