Hogyan válassz esküvői fotóst? – Esküvői tudnivalók

Egy esküvő megtervezése átlagosan egy évet vesz igénybe, hiszen ahhoz, hogy minden tökéletesen működjön, időt kell szánni az apró részletekre is. Ebből az egész kavalkádból jó esetben a végére valami igazán csodálatos születik, a szép emlékek lenyomatát pedig az elkészült fotók és az esküvői videó őrzi. Az esküvői fotós és videós kiválasztásánál nagyon fontos hogy mind a fotós, mind a videós stílusa összhangban legyen a tervezett esküvő elemeivel, azzal a hangulatvilággal, amit megálmodtatok magatoknak.

A legjobb és legnépszerűbb esküvői szolgáltatók naptára hamar betelik, megeshet, hogy az adott év elején már egyáltalán nem lehet náluk szabad időpontot foglalni. Ha az esküvő költségvetése megengedi, és népszerű, profi fotóst fogadnátok, akkor érdemes már az esküvő tervezett időpontja előtt egy évvel lefoglalni, hogy még véletlenül se maradjatok hoppon.

Fotó: klaudiademeter.hu

Miért éri meg profi fotóst alkalmazni?

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, rokona aki hobbifotós és akár még egy tükörreflexes fényképezőgéppel is rendelkezik, ami „pontosan olyan, mint amit a profik is használnak”. Mindazonáltal hiába adott a megfelelő technikai apparátus, egy laikus soha nem fog olyan jó minőségű képeket készíteni, mint a direkt erre a napra szerződtetett esküvői fotós, akinek a munkájából adódóan rengeteg tapasztalata van, és még váratlan helyzetekben sem fog csütörtököt mondani a tudománya.

A fotós ezen a napon értetek van, nem fog leülni mert elfáradt, vagy éppen enni, amikor ti a tortát vágjátok fel, hanem egész nap éberen figyel, és igyekszik megörökíteni minden egyes emlékezetes pillanatot, ami rólatok szól, mert ti ezért fizetitek őt.

Hogyan válasszunk fotóst?

Ahogy minden ember más, így a fotósok sem egyformák. A fotózási stílusok között is számos irányzat létezik, így amikor egy lehetséges fotós portfólióját, illetve honlapját nézegetitek, akkor fontos figyelmet fordítanotok arra, hogy a fotós stílusa, megegyezik-e a saját elképzeléseitekkel, valamint illeszkedik-e az esküvőtök hangulatvilágához, stílusához.

Fotó: klaudiademeter.hu

Ez azért fontos pont, mert minden szakembernek van egyfajta kézjegye, stílusa, szemléletmódja, amiről felismerhetőek a munkái. Mindemellett a szakemberek sokszor még az utómunkálatokban, a retusálás preferált módjában is eltérnek egymástól. Sokan a fotózsurnalizmust a „pillanatképek elkapását” szeretik, mások azonban az utómunkával egyfajta tökéletességre törekszenek, emiatt akár további javításokat végezhetnek el a képeiteken.

Néhány fotós inkább a beállított képeket kedveli, és kevésbé képes megragadni a pillanatot. Mindenképpen fontos tehát ezen részleteknek a tisztázása, hogy a végén olyan szakembert tudjatok kiválasztani, akiben megbíztok, és akinek a munkastílusa illeszkedik a ti elképzeléseitekhez és elvárásaitokhoz.

Hogyan kerüljük ki a csalókat és a zavarosban halászókat?

Sajnos kis hazánkban is megjelentek az olyan “fotósok”, akik honlapjukat, portfoliójukat az internetről leszedetett/lopott képekkel töltik fel. Ez megtévesztő lehet, hiszen az ember azt gondolná, hogy ha ennyire olcsón is lehet magas minőségű képekhez jutni, a bolondnak is megéri nem de? Ez azonban tévútra visz, a vége a történetnek pedig a szükségszerű csalódás, amiért rossz lóra tettünk. Egy esküvőt nem lehet megismételni, az elszalasztott pillanatokat pedig nem lehet már visszahozni, miközben a silány képek fölött sóhajtozva lamentálunk.

Van azonban rá mód, hogy kiszűrjük ezeket a csalókat. Nézzük meg a honlapon a képeket, hasonló-e a színük és az árnyalatuk, azaz figyeljük meg a retusálási technikát. Írjunk a kiszemelt fotósnak és kérjünk tőle egy teljes esküvőt lefedő galériát. Ez azért fontos, mert amennyiben az internetről szedte le a képeket, ilyennel biztosan nem fog rendelkezni, maximum 5-10 képpel.

Mindemellett még a modern technika vívmányait is bevethetjük, mert szerencsére a Google kifejlesztett egy olyan képkeresőt, amely megmutatja, hogy az általunk keresett kép még milyen oldalakon található meg. Mentsük le a legszebbnek tűnő képet és keressünk rá a Google segítségével.   

Személyes találkozás

Soha nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy hiába rendelkezik egy fotós gyönyörű portfólióval, ami még meg is egyezik a tervezett esküvőtök stílusával, de végső soron ők is csak emberek. Lényeges szempont egy esküvői fotós kiválasztásánál, hogy nektek szimpatikus-e, mennyire tudtok egymásra hangolódni és kapcsolódni. Különböző személyiségek vagyunk, így a legkülönfélébb emberekkel szeretjük körbevenni magunkat, és a legutolsó dolog, amit életünk nagy napján kívánhatunk, hogy egy unszimpatikus fotós dirigáljon és villogtassa a vakuját egész nap.

Szerződéskötés

A legtöbb esküvői fotós a foglaláskor egy szerződést fog nektek átadni, amelyben részletezve megtalálhatjátok a csomag alpontjait, a vállalási határidőket, illetve az egyéb megrendelt termékeket (könyv, vászonkép stb.) és ezek részletes leírását. Szerződést kötni mindkét fél számára több szempontból is fontos: ha van jogi papír, akkor kevésbé valószínű, hogy egy adott probléma fennakadást, vagy zűrzavart okozna, de ha mégis (pl. lebetegszik a fotós, vagy balesetet szenved, kamera-problémák stb.) akkor az a szerződésben leírtak alapján orvosolható.

Ti hogyan választottátok ki az esküvői fotóst? Mi volt a legfőbb szempont számotokra? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Klaudia Demeter
Klaudia Demeter

ALAPÍTÓ, SZERKESZTŐ

DIVATŐRÜLT, CIPŐMÁNIÁS ESKÜVŐI FOTÓS, A FOGADOM ALAPÍTÓJA.