A modern esküvő sajátosságai

A 21. századra sok minden megváltozott, és átalakult a világban, új szemléletmódok és megközelítések jöttek létre, s nincs ez másképpen az esküvők frontján sem. Korábban az esküvőknek, lakodalmaknak sajátos, területenként változó, de alapjaiban nagyon is egyforma hagyományrendje volt, ahol a fő hangsúly azon a rituálén volt, hogy két ember összeköti az életét. Ezeket a hagyományokat, paneleket mindenki ismerte, és egy-egy esküvőt szinte csak a meghívottak, illetve az ifjú pár személye különített el a másiktól.

Leginkább magának az eseménynek kellett különféle feltételeknek megfelelnie, ahol a vendégek jólléte, ízlése az ételek, a zene terén legalább annyira meghatározó volt, mint a pár elképzelései, sőt az örömszülők véleménye talán még többet nyomott a latban, hiszen ők házasították ki a fiatalokat, beleértve ehhez minden anyagi hozzájárulásukat is.

Napjainkban azonban szinte minden téren fontossá vált az önmegvalósítás és az önkifejezés. A találd meg önmagad és a hozzád leginkább illő dolgokat, tevékenységeket stb. életérzés pedig az esküvők világába is begyűrűzött. Egy mai modern esküvő legfőbb jellemzője hogy teljes mértékben az ifjú pár áll a középpontban, és az esemény minden egyes részlete, a templom és a helyszín kiválasztásától kezdve egészen a színvilágig, és a szalvétagyűrűvel bezárólag az ő önkifejezésük eszközévé változott. Ma, ha elmegyünk egy esküvőre, a tapasztalatok alapján egy kicsit jobban megismerhetjük a párt, mert minden az ő személyiségük lenyomata. No, de lássuk csak, miben is tér el konkrétan egy modern esküvő a hagyományostól?

Egy modern esküvő esetében a készülődés folyamata sokszor nem a szülői házban történik (főleg ha tetszőleges másik városba helyezik át az egész ceremóniát), hanem a rendezvényház, vagy a hotel/szálloda által biztosított szobákban. A hagyományos esküvők esetében a szülői háznál történik a kikérés, amikor a vőlegény először pillanthatja meg a menyasszonyt.

Egy modern esküvőn előfordulhat, hogy egészen a szertartásig nem találkozik a pár (amennyiben a fotózást későbbre időzítették), vagy a fotózáson pillantják meg egymást legelőször, így elkészülhetnek a népszerű „first look” (legelső pillantás – a. szerk.) fotók. A modern esküvő esetében a polgári szertartás sem feltétlenül a városházán zajlik, hanem a pár által választott külső helyszínen, melyet szintén az ő ízlésük szerint díszíttetnek fel.

A modern esküvők esetében, a gördülékenyebb lebonyolítás és szervezés miatt igen gyakori hogy a pár esküvőszervezőt kér fel, aki rengeteg terhet és aggódást vesz le a vállukról, és aki sok hasznos tippel, kreatív ötlettel tud szolgálni, hogy még különlegesebbé tegyék a nagy napot. Maga az esküvő lebonyolítása is más, mert a hagyományokkal ellentétben egy modern esküvőn nem vőfély van, aki rímekbe szedve konferálja fel a nap eseményeit és a különféle népi játékokat, hanem ceremóniamester. A ceremóniamester visszafogottabb, elegánsabb, nem beszél rímekben, de tulajdonképpen ő is azért felel, hogy minden rendben menjen, és ha alábbhagy a hangulat, neki is feladata, hogy újra aktivizálódjanak a vendégek.

A modern esküvő esetében más a helyszín, az ültetésrend, a zene és az ételkínálat is. Népszerűvé váltak különféle hotelekben, kastélyszállókban, rendezvényházakban, de akár az egészen extrém helyeken tartott esküvők (pl. erdő közepe, régi pajta, elhagyott gyárépület stb.) is. Az ú alakú hosszú asztalos ültetésrendet is egyre inkább felváltja például a körasztalos megoldás, amit már az amerikai filmekből is ismerhetünk és itthon is eléggé népszerűvé vált.

A modern esküvők sajátosságából fakad, hogy már nem feltétlenül élő zenekar szolgáltatja a zenét, hanem egy DJ, de előfordulhat az élő zenekar, valamint a DJ kombinációja is, esetleg valamilyen speciális ízlésre szakosodott együttes (pl. vonós négyes, acapella kvartett stb.).

Ami az ételkínálatot illeti, egy modern esküvő túlléphet a tradicionálisan felszolgált ételeken, és akár gasztronómiai különlegességeket is felsorakoztathat (különböző kultúrák ételeit, nem megszokott alapanyagokból készült ételeket, desszerteket, különleges italokat stb). A hangulat fokozása érdekében napjainkban a népi játékok helyett pedig különféle attrakciók terjedtek el.

Ilyen például az ifjú pár képeiből összeállított vetítés, esetleg egy trükkösen összevágott titkos interjú, melyben egymásról nyilatkoznak. A koszorúslányok, illetve a vőlegény barátai gyakran meglepetés műsorral, tánccal, bohóckodással készülnek, és nagyon elterjedt az ifjú pár által előadott közös tánc (általában keringő, vagy valamilyen latin tánc) is. Ugyanakkor találkozhatunk lézershow-val, csokiszökőkúttal, vörös szőnyeges bevonulással, és megannyi más érdekességgel, melyeknek tényleg csak a képzeletünk szabhat határt.

 

Németh Zsófia
Németh Zsófia

ALAPÍTÓ, SZERKESZTŐ

PSZICHOLÓGUS, KÖNYVMÁNIÁS, CSOKIEVŐ SZÖVEGBUBUS