A legjobb esküvők tízparancsolata

Minden házaspár a saját esküvőjét tartja a legjobbnak, azonban ezt a vendégek nem mindig gondolják így. Ha ti is arra törekedtek, hogy az esküvőtök ásításmentes és nevetéssel teli legyen, olvassátok el az oldalunk által összeállított 10 szabályt, amitől garantáltan nem lesz vendég aki unatkozni fog a nagy napotokon!
  1. Ragaszkodjatok a napirendhez!

Nincs is rosszabb egy olyan esküvőnél, ahol folyton várni kell. Várni a menyasszonyra, a vacsorára, a fotósra a párra, és így tovább. Mindez vendégként nagyon unalmas, főleg ha nincs mivel elfoglalni magunkat. Ha lehetőségetek van rá, fogadjatok fel egy esküvőszervezőt, aki precízen kialakítja az aznapi forgatókönyvet, vagy készítsétek el Ti az esküvői menetrendeteket! Ne féljetek ezt több helyen is megosztani a vendégekkel, például a meghívóban vagy akár kis táblákon az esküvő helyszínén, és ami a legfontosabb: tartsátok is be a napirendet!

  1. Vond be a vőlegényt is!
Foto: klaudiademeter.hu

Tudom, mint minden menyasszony, te is tökéletes esküvőre áhítozol. Előfordulhat azonban, hogy ami számodra tökéletes a párod számára esetleg unalmassá válhat, vagy feszengővé, érdektelené teheti őt. Abból semmi jó nem sülhet ki, ha csak te élvezed a nagy napot, de ő unottan ül melletted. Ez a nap nemcsak rólad szól, hanem kettőtökről, így érdemes bevonnod a párodat is a szervezésbe, meglátod nem csak neked vannak korszakalkotó ötleteid.

  1. Lepjétek meg a vendégeiteket!

Minden esküvőn elérkezik az a pont, amikor a hangulat kicsit alábbhagy, és a vendégek biztatásra szorulnak, hogy aktívabbak legyenek. Ilyen például a két ceremónia közötti várakozás, vagy a vacsorát követő időszak, ilyenkor pedig üdítő élmény lehet, ha valamilyen apró meglepetéssel kedveskedtek nekik.

A ceremóniák között kínáljátok őket frissítővel, mini ételekkel. Vidéken például nagy hagyománya van ilyenkor a süteményosztásnak. A vacsorát követően pedig vicces játékokkal, különféle attrakciókkal pezsdíthetitek fel a falatozástól elkényelmesedett vendégeitek hangulatát. A mértékre azonban fontos ügyelni: a különleges táncokból, énekekből, előadásokból kevés is elég.

  1. A jól megtervezett vendéglista aranyat ér!

Rögtön az esküvő megszervezésének első napjaiban el kell döntenetek kiket hívtok meg, és még ha sikerül is összehozni egy leszűkített listát, szinte biztos, hogy a szülők-nagyszülők további javaslatokkal hozakodnak majd elő. Az idősebb generáció tagjai közül sokan íratlan szabályként könyvelik el, hogy ha téged meghívtak egy esküvőre, akkor ezt neked is viszonoznod kell. Ne félj nemet mondani azon családtagok meghívására, akikkel alig, vagy szinte soha nem is találkoztál. Ha meghitt és izgalmas esküvőt akartok, vendéglistátokat úgy alakítsátok ki, hogy csak olyan személyeket hívjatok meg, akik hozzátok tényleg közel állnak.

  1. Gondoljátok át alaposan az ültetésrendet!

Még ha tökéletesen össze is válogattátok a vendégeket, kiemelt figyelmet kell fordítanotok az ültetésrendre is. Próbáljátok az ültetésrendet úgy kialakítani, hogy minden asztalnál olyan emberek üljenek együtt, akik ismerik egymást. Fontos ugyan a két családot és a barátokat összeismertetni egymással, de az esküvő korántsem a legalkalmasabb terep a kínos csendek elütésére, vagy éppen az időjárásról való lagymatag csevegésre.

  1. Kerüljétek a hosszú ceremóniákat!

Biztosan ti is jártatok már olyan esküvőn, ahol a templomi szertartás kínkeservesen hosszúra nyúlt. Habár ez az ifjú pár számára romantikus élmény lehet, a vendégek erre nem így fognak visszaemlékezni. A legjobb, ha átbeszélitek a lelkésszel és a ceremóniavezetővel az időkereteket és részletekbe menően tisztázzátok a szertartás menetét.

  1. Szórakoztassátok őket!


Természetesen nem nektek kell személy szerint mindenkit jobb kedvre derítenetek, de ezen a napon a hangsúly az ünneplésen és a szórakozáson van, éppen ezért jó ha van egy ceremóniamester vagy vőfély, aki összefogja az eseményeket, és elő tud rukkolni a tarsolyából különféle játékokkal, közösséget aktivizáló tevékenységekkel. Ha nem rendelkeztek egyikükkel sem, akkor az internet segítségével ti is sokféle ötletre bukkanhattok, melyek bármilyen esküvőn pillanatok alatt feldobják a hangulatot.

  1. Legyen jó a zene!

Bár nem áll messze a szórakoztatástól, de lényeges pont, ezért ki kell emelnünk. A legtöbb esküvő esetében ha a zene kerül szóba, akkor elég komplikált problémával szembesülnek a párok. A vendégsereg nagyon vegyes, vannak fiatalok, de persze ott az idősebb korosztály is, akik nem szívesen hallgatják a „mai zenét”, míg a fiatalok nem szeretik az idősebb generáció által kedvelt, megszokott mulatós, lakodalmi zenét.

Ezt a problémát manapság azonban már többféleképpen lehet orvosolni pl. ha DJ-t béreltek fel, vagy esetleg olyan zenekart, ami mind a retro, mind a mai a zenéket egyaránt felvonultatja a repertoárjában. Másik megoldásként bevethettek egy kicsit költségesebb módszert is: Vacsorától éjfélig élő zenekar játszik, éjfél után pedig átveszi a terepet a DJ, hiszen ekkortájt az idősebb korosztály nagy része már hazamegy, így indulhat a party.

  1. Legyen jó a helyszín!

A jól eltalált helyszín kulcsfontosságú egy sikeres esküvő szempontjából, ugyanakkor sokféle tényezőtől függ mitől is jó egy helyszín. A legfontosabb dolog, hogy ne legyen túlzsúfolt, az emberek a tágas, nyitott tereket kedvelik, ahol rengeteg hely van a tánctérnek, hogy minél többen tudjatok bulizni, és ne kelljen egymás sarkán taposni.

Lényeges szempont hogy biztosítja-e az ételt a helyszín, és ha igen, akkor ezt milyen minőségben teszi. Az emberek általában többet esznek egy esküvőn, mint például otthon, vagy egy szimpla éttermi vacsorán, ezért rendkívül lényeges, hogy az étel finom és ízletes legyen, és amit forrón kell tálalni (pl. húsleves) az ne legyen langyos, esetleg félig kihűlt. A menüt érdemes úgy megválasztani, hogy olyan ételek szerepeljenek rajta, melyeket sok ember kedvel. Persze be lehet csempészni ínyencségeket is, de ezzel óvatosan kell bánni, mert az emberek többsége a megszokott ízeket szereti, és nincs is rosszabb a csalódott és éhes vendégseregnél.

  1. Rólatok szóljon a nap
Fotó: Gácsi Georgina

A fenti jó tanácsok mind fontosak, de ne tegyetek meg bizonyos dolgokat, csak azért mert ez a szokás! Ez a ti esküvőtök és a legfontosabb, hogy ti ketten jól érezzétek magatokat ezen a napon! Összefoglalva tehát, vegyétek figyelembe a vendégeitek lehetséges igényeit, de ne helyezzétek őket a saját elképzeléseitek elé.

Te voltál már unalmas esetleg katasztrofálisan sikerült esküvőn?
Meséld el nekünk milyen volt!

 

Klaudia Demeter
Klaudia Demeter

ALAPÍTÓ, SZERKESZTŐ

DIVATŐRÜLT, CIPŐMÁNIÁS ESKÜVŐI FOTÓS, A FOGADOM ALAPÍTÓJA.